Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Szülés utáni depresszió- HUSS!!!! (Molnárné Pető Zsuzsanna írása)

2014.08.07

 SZÜLÉS UTÁNI DEPRESSZIÓ – HUSS!!!mother-is-breast-feeding-for-her-baby-100172067.jpg(Ajánlott kispapáknak is… )
A családok életében az egyik legcsodálatosabb időszak, amikor a pici baba megszületik.
Rengeteg a tennivaló, sok odafigyelés, remek szervezőkészség, nagyon jó időbeosztás szükséges, hogy a nap folyamán egy pici gyermeket ellássanak a szülők. Ám amikor már nincs az anyukának (esetleg a Gyesen lévő apukának, egyedülálló szülőnek) segítség, bizony komoly problémák merülhetnek fel a kicsi ellátásának megszervezése során. Ilyenkor lesz az otthon lévő szülő ideges, feszült, koncentráció hiányban szenvedő, kapkodó, feledékeny fáradt, s egy idő után már depressziós is. Hiszen minden feladatot neki kell ellátnia, s előfordul, hogy a nap 24 órája is kevésnek bizonyul. 
Én is éreztem a fiam születésénél azt, hogy bizony az etetésen kívül semmi másra nincs időm, csak szoptatástól-szoptatásig a fotelban ülök. Nincs kitakarítva, nincs megfőzve, nincs kivasalva, nem tudok a párommal foglalkozni, mert annyira fáradt vagyok, hogy egyszerűen nincs erőm semmihez. Zavart, hogy „szalad a ház”, hogy nem tudom teljesíteni azt, amit eddig játszva megtettem nap, mint nap. Nos, ilyenkor tényleg tudunk haragudni a világra is. 
A rosszkedvhez társulhat még, amikor azt hiszi egy anyuka, hogy már nem is kívánatos a párja számára. Egyéntől függően hízhat az ember, amit természetesen szeretne minél hamarabb ledolgozni, visszaállítani eredeti állapotába. Csakhogy a női szervezet nem mindenkinél éri el a kívánt súlyt, bármennyire fogyókúrázik (bár szoptatás alatt azért nem ajánlatos), bármilyen csoda módszert próbál is ki. Ekkor természetesen minden nőben felmerülhet az a kérdés, hogy:
„ Biztosan nem szeretett ki belőlem a férjem?” „ Még most is olyan csinosnak tart?”
Komoly problémák ezek, s ha idejében és folyamatosan nem kap pozitív megerősítést a társától az anyuka, könnyen depresszióssá válhat. Mert kedves apukák, a szeretett hölgy nem ” sörpocakot ” növesztett, hanem az Önök gyermekének, a közös! gyermekük fejlődéséhez járult hozzá a plusz kilókkal. S tapasztalatból mondom, bizony nehéz tőle megválni és rengeteg lelki megterhelést okozhat egy édesanyának. Egy szerető férjnek pedig el kellene fogadnia azt a tényt, hogy nem olyan egyszerű 10-12, vagy több kilótól megszabadulni pár hónap alatt. S ha szereti a párját, még így plusz kilókkal is tudja szeretni! (sokszor válóok is lehet ezekből a kilókból…).
Kifejezetten megterhelő lehet még, ha megbetegszik a pici gyermekünk. Amikor egyedül van az ember a lázas, sírós babával, elveszíti a még meglévő türelmét is a nap végére. Elfárad, tehetetlennek érzi magát, úgy gondolja, hogy képtelen ellátni a kicsit, pedig betartja az utasításokat, beadja a gyógyszereket, mégis nehezen javul a beteg gyermek állapota. 
Rendkívül sok segítséget jelent ilyenkor a másik fél, hiszen mindent elvégezni, a nyűgös, beteg gyermeket ellátni nem kevés energiával jár. Nekem sokszor volt távol a férjem, úgyhogy nagyon sok beteges napot, éjszakát éltünk át a gyerekekkel, s alig vártam, hogy jöjjön egy kis segítség, mert bizony kimerítő időszak volt minden szempontból- mindenkinek.
A szülés utáni depressziós időszak mindenkinél jelentkezhet (még kimondatlanul is), hiszen nagyon nehéz és egyben csodálatos hónapokat tudhat maga mögött egy kismama. 
Igyekezzünk védekezni ezen hatások ellen, mert csak mi tudjuk úgy kialakítani az életünket, hogy ez ne legyen megterhelő a családnak.
S mi segíthet ezekben?
• Amikor apa otthon van, öltözzön fel csinosan, esetleg sminkelje ki magát, ahogy ezelőtt is tette (ezt ritkán teheti meg egy pici babával foglalatoskodó anyuka) és menjen el a Postára, a Boltba, a Gyógyszertárba vagy a barátnőkhöz. Mindenkinek jól esik egy kis dicséret, s így a frissen szült anyuka bizony sok ismerőstől kaphat pozitív bókokat, hiszen már az is nagyon jó, hogy csinosan tud megjelenni a városban (még többlet kilókkal is).
• Legyen egy kis kimenője, amikor más vigyáz a babára (pl. nagyszülők). Ilyenkor a társával is beiktathat egy jó mozit, egy kis sétát, strandolást. Én is sokszor lelkiismeret furdalást éreztem, ha elmentem valahová a gyermekeim nélkül, de higgye el mindenki, hogy ennyi kis privát idő minden otthon lévő szülőnek jár. Semmi baja nem lesz a gyereknek a nagyszülőkkel, vagy egy barátnővel addig, amíg kicsit „kiszellőztetik” a fejüket. 
• Iktasson be minden mama-papa közös programokat más kisgyerekes szülőkkel. Ha meghallja, hogy máshol sem egyszerűbb a gyereknevelés, talán még segítséget, jó praktikákat is kap a szülőtársaktól, hamarabb elfogadja a helyzetét, ami éri nap, mint nap.
• Anyagi lehetőségeihez mérten néha-néha vegyünk egy –egy új, csinos ruhát a pelenkák mellett is, mert a lelkünknek mindig jól esik egy új szerzemény.
• Szervezzenek sok kirándulást vagy csak egy jó kerti partit, ahova több baráti házaspárt is meghívhatnak, s a témát garantáltan szolgáltatni fogják a gyerkőcök.
• Az apukák ne felejtsék el a bókokat, esetleg egy kis csokor virággal is meglephetik párjukat! Higgyék el, hogy nagyon sokat dolgozik, tesz a társuk azért, hogy ugyanazt a nőt lássák benne, mint amikor megismerték egymást, és összekötötték az életüket. Szeretetükről mindig biztosítsák Őket.
• S egy utolsó jó tanács! Senki ne keseredjen el, mert valójában minden gyermeket nevelő szülőnek nehéz. Hiszen a pici megszületésével más ritmusban zajlik az élet, megváltoznak az anyagi körülmények, átalakul a dolgok fontossági sorrendje.
Ám a gyermekekért sosem kár, hiszen mi értelme is lenne az életünknek nélkülük!