Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Lázcsillapítás

Az anyag az OGYEI és az ÁNTSZ honlapján megtekinthető- Szülőtájékoztató.

A láz gyermekkorban gyakran előforduló, emelkedett testhőmérséklettel járó állapot. A láz nem oka a betegségeknek, csupán kísérő tünete! A láz a szervezet betegséggel szembeni védekezésének részeként akár hasznos is lehet. Megjelenése mégis sokszor ijesztő lehet  a szülők/ gondviselők számára, ezért gyakran fordulnak ilyenkor orvoshoz. Szerencsére a lázas állapot az esetek túlnyomó többségében gyorsan és problémamentesen megoldódik, otthoni ápolás mellett is.
Rossz általános állapotú lázas gyermeknél még a kezelőorvoshoz fordulás előtt célszerű lehet a lázcsillapítás megkezdése. A láz mértéke vagy tartóssága önmagában nem alkalmas egy gyermek állapota súlyosságának megítéléséhez. 6 hónaposnál fiatalabb csecsemőnél láz ritkán jelentkezik komoly ok nélkül, ugyanakkor az ezen hónapokban beadott védőoltások előidézhetnek kisebb-nagyobb lázas állapotokat, így feltétlenül konzultálni kell az orvossal az okot illetően. Csecsemőknél  testhőmérsékletet legmegbízhatóbban a végbélben lehet mérni. Itt mérve a lázmérő által mutatott érték 0,5 C -al magasabb, mint a hónaljban mérve. A hónaljban mért 36-37 C normális testhőmérséklet( végbélben 36,5-37,5C), Hőemelkedésről beszélünk 37-38 C közötti értéknél
( 37,5-38,5 C végbélben) Lázról: 38-39 C, magas láz: 39-40,5 C , igen magas láz 40,5 C felett.( A végbélben minden érték 0,5 C -al magasabb!) HA telefonos segítséget kérünk első körben, ne lepődjünk meg, ha a segítő egyén különböző kérédseket tesz fel a láz idejéről, a gyermek állapotáról. Ez fontos annak eldöntése érdekében, hogy azonnali orvosi ellátásra van-e szüksége,vagy sem.
Lázcsillapítás: Gyógyszeres és ún. fizikális lázcsillapító módszerek léteznek. A gyógyszerek közül használhatóak a különböző paracetamol származékok( Panadol, Ben-u-ron, Rubophen, stb), az ibuprofen származékok (Nurofen és társai), valamint Magyarországon az aminophenazon származékok( Germicid kúp). Az egyes különböző hatóanyagú gyógyszerek egyszerre nem adhatóak, de ha az egyik-féle nem bizonyul hatásosnak, néhány óra múlva adható a másik hatóanyagú gyógyszer.  Szalicilát tartalmú gyógyszerek( Aspirin) 10 év alatti gyermeknek nem adhatóak lázcsillapítás céljából! Az antibiotikum nem lázcsillapító! A fizikális lázcsillapító módszerek közül gyermekeknek a legkíméletesebb a hűtőfürdő: testmeleg vízbe beültetve a gyermeket, a vizet lassan, óvatosan hűtjük, amíg nem kellemetlen. 38 C testhőmérséklet alatt ne folytassuk a hűtést. Lázas gyermek betakarásakor kerüljük a vastag takarókat, paplant, mert megakadályozza a hőleadást és hőpangáshoz, akár lázgörcshöz is vezethet.
A lázgörcs: a 6 hónapos - 6 éves gyermekek legalább 3%-ban jelentkezhet láz kapcsán. Fontos a gyermek mellett maradni, a gyermeket oldalára fordítani, fejét védeni. Semmit ne adjunk a gyermek szájába. Azonnali mentőhívás szükséges: ha a görcs 5 percnél tovább tart, ha a gyermek fejsérülést szenvedett, ha a gyermek légzése nem rendeződött. Az első görcs kapcsán fontos az orvosi vizsgálat.
Láz esetén nagyon fontos a szervezet emelkedett folyadékigényének kielégítése, az intenzívebb itatás.