Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Serdülőkre vigyázunk-e?

2011.03.28

Ebben az életkorban az erőteljes hormonális változások kimerítik a fiatal szervezetet, és több olyan betegség is felüti a fejét náluk, ami egy kis odafigyeléssel megelőzhető lenne.

1. Az elmúlt hónapokban a sajtó sokat beszélt gennyes agyhártyagyulladás-járványról középiskolákban ill. óvodákban. A Meningococcus nevű baktérium előszeretettel üti fel a fejét olyan közösségekben, ahol a gyerekek, fiatalok nemrég kerültek össze-új közösségbe kerüléskor. A betegség, mint ahogy a nevében is benne van, az agyhátyák gyulladását idézi elő, ami sok esetben komoly szövődmények kialakulásához vezet-ha meggyógyul. Igen, vannak halálos áldozatai ennek a kórnak, nem is kevés. Minden évben előfordul több is, még ha a média nem is beszél róla.  Védekezni csak védőoltással lehet ellene.És míg az állam kifejezetten elősegíti a másik veszélyeztetett korcsoport ( a 2 éven aluliak) oltását, az oltóanyag árának támogatásával, addig a serdülőkre senki sem gondol eléggé. Az oltás náluk is rendkívül fontos lenne. Az oltástól megbetegedni soha nem lehet! Létezik már olyan kombinált oltóanyag is, ami 11 éves kortól adható és négyféle Meningococcus alcsoport ellen biztosít védelmet, egy oltással csupán.  Ha több információra van szükség a döntéshez, mindenki kérhet tanácsot háziorvosától.

2. Energiaitalok...

Örökzöld a téma, de fontos itt is beszélnem róla, mert ez a korosztály teszi ki a potenciális fogyasztók nagy részét. Pedig egy fejlődésben lévő szervezetnek, amelyik amúgy is folyamatosan tuningolja magát, semmi szüksége ilyen serkentőkre. Egy 2 dl-es energiaitalban több kávényi koffein is benne van- és a fiatalok egyszerre sokszor kettő vagy három dobozzal is megisznak. A benne lévő taurin, guarana és vitaminok a szervezetbe kerülve egymás hatását felerősítik, teljesen bizarr reakciókat idézve elő. Gyakran látni az iskolaorvosi rendelőben szívdobogással, szívritmuszavarral,vércukorszint-ingadozással, valamint ennek tüneteivel, szédüléssel, hányingerrel jelentkező középiskolásokat. A kérdésre, hogy ettél-e, ittál-e valamit , a válasz nem ritkán: "igen 1-2 energiaitalt megittam."S ha ezt még némi alkohollal is kombinálják bulikban, komoly, akár maradandó károsodát is szenvedhetnek.Úgy vélem, a szülőknek is fontos róla tudni, mit is adnak csemetéjük kezébe, mert csak így tudunk együtt vigyázni rájuk.

3. Maradjunk továbbra is a védőoltásoknál: néhány szó a HPV elleni oltás jelentőségéről. Nekem-nekünk tiszaújvárosi házi gyermekorvosoknak talán kicsit könnyebb dolgunk van, mert nálunk az önkormányzat jóvoltából már 2. éve minden 13. életévét betöltött leánygyermek megkaphatja térítésmentesen azt az oltást. Szerencsére döntéshozóink felismerték ennek jelentőségét, hiszen a jövő generációjáról van szó. Fontos ezt azért is hangsúlyozni, amikor a nők körében- és sajnos nagyon fiatalon is- a vezető halálokok közé tartoznak a nemi szervi daganatok, egy olyan korban, amikor védőoltással és komoly szűrésekkel hatékonyan tudnánk védekezni ezen megbetegedések ellen. A védőoltás gyakorlatilag a méhnyakrákot jelentős százalékban okozó vírusokat képes kivédeni, ill. megvédeni a szervezetet az újrafertőződéstől. Itt van jelentősége az idősebb nők körében is, akik számára szintén elérhető .  A szűrést az oltás felvétele mellett sem szabad elhanyagolni, ezt minden , már aktív szexuális életet élő fiatalnak tudnia kellene. Ezzel egy olyan fegyver lehet a kezünkben ,ami gyakorlatilag egyedülálló, hiszen egyetlen daganat ellen sem létezik védőoltás.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Plxens uuplcm

(Ipxdiw, 2023.02.23 10:22)

lanoxin 250 mg uk <a href="https://buylanoxpl.com/">oral lanoxin</a> buy molnunat 200mg