Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Hányás és hasmenés

Hányást és hasmenést nagyon sok tényező okozhat. Az egyik legkézenfekvőbb, amikor tudjuk, hogy gyermekünk gyomorrontásig túlette magát. Egy-két nap diéta, sok folyadék fogyasztása gyakorlatilag megoldja a problémát.

Ám van olyan eset, amikor sajnos többről van szó.

Többféle kórokozó jelenléte járhat hányással ill/vagy hasmenéssel, többnyire láz kíséretéban: Salmonella baktérium, Campylobacter nevű baktérium, egyes Coli baktériumok, Vírusok: Rotavírus, Calyci vírus- általában ezek a leggyakoribbak. A biztos diagnózis csak székletvizsgálat után mondható ki, ám ennek az eredménye több nap múlva áll rendelkezésünkre. Tenni azonban addig is kell valamit!

A legijesztőbb szinte minden esetben a hányás megjelenése egy gyermeknél.  Minél kisebb egy pici, annál nehezebben tudjuk pótolni a hányással elvesztett folyadékot és nagyon gyakran már órák alatt gyakorlatilag a kiszáradás határát is elérheti a csecsemő. Ha még szopik, a folyadékpótlás anyatejjel megoldható, de nagyon fontos, hogy hányást követően fél-egy órát pihentessük, ne erőltessük a folyadékot.( Nyugodjon meg a gyomra)Gyakorlatilag ez minden korosztályra igaz. Ha egyáltalán nem sikerül szoptatni, nem fogadja el, akkor minél hamarabb orvosnak kell látnia, aki eldönti, hogy szükség van-e infúzióra a folyadékpótláshoz vagy még várhatunk. Az idő ebben az esetben nagyon fontos tényező! Néhány óra késlekedés is súlyos veszélybe sodorhatja a kicsit!  Ha emellett még gyakran észlelünk laza székleteket is( mintha víz menne tőle),  a kiszáradás tünetei hamarabb megjelenhetnek. Ezek a következők:

-száraz nyálkahártyák, tapadós száraz nyelv

-acetonos lehellet

-csökkenő turgor, sápadt bőr

-csökkenő vizeletmennyiség-száraz pelenka

-bágyadtság, aluszékonyság

-kutacs beesetté válása- a korábbihoz képest

-esetleg irritábilitás, görcsök megjelenése

Ha kisded vagy óvodás a beteg, a tennivalók alapvetően nem változnak, viszont nem biztos, hogy könnyebb dolgunk van, hiszen erre a korosztályra jellemző a hihetetlen makacsság, és sok esetben csak azért sem isznak, bármennyire is kérjük őket. A folyadékpótlás lehetőleg kortyonként, 5-10 percenként történjen , lehűtött folyadékkal, és ilyenkor még alvás közben is ébreszteni kell a gyermeket, csak egy-egy korty erejéig. Célszerű kétféle folyadékot elkészíteni: az egyik a tea, ami a pótlást szolgálja, a másik egy speciális, dúsított folyadék, ami pótolhatja a hányás, hasmenés során elvesztett ásványi anyagokat, cukrot, valamint egy kicsit átrendezi a szervezet folyadéktereit, ezáltal egy szájon keresztüli infúziós kezelés valósulhat meg. Ez utóbbi folyadék rendkívül tömény, édes és sós is egyszerre, így mindig csak egy kortyot célszerű itatni belőle alkalmanként, amit a "sima" tea követ. ( A speciális oldathoz Sodi oral, ill. Normolyt por használható) Ezt addig célszerű adni a gyermeknek, amíg az intenzívebb folyadékvesztés fennáll, ha már nem hány és alig van széklete, elhagyható. Segíthet még a HIPP ORS ivóoldata is.

Hányáscsillapítóként elterjedt a B6 vitamin, azonban tudományosan bizonyított hatása valójában nincs. Talán a hányinger csökkentésében lehet szerepe. A gyermekkorban használatos hányáscsillapítók közül a másik legismertebb a Daedalonetta-végbélkúp formája, ami gyorsan felszívódik, és a hányás nem akadályozza meg bevételét. Vényköteles készítmény! Egyéb hányáscsillapító injekció csak rendelői körülmények között alkalmazható.

Hasmenés jelentkezése esetén az első egy-két napon ún. hasfogó alkalmazása nem javasolt, mert megakadályozza a tünetet okozó baktérium vagy vírus kiürülését és elhúzódóvá teszi a gyógyulást. Ha ezek után mégis napi 8-10 széklet jelentkezik, akkor is elsősorban a Smecta por alkalmazható, már egészen kicsi kortól. Létezik már narancsos változata is, ezt talán jobban elfogadják a kicsik . Hatása nemcsak a széklet összeállóvá válásában nyilvánul meg, hanem bevonja a beteg bélnyálkahártyát, ezáltal fokozza a gyógyulást.

A kiegészítő kezelés fontos eleme a probiotikumok adása. A károsodott bélflóra helyreállításában van fontos szerepük. A betegség alatt és utókezelésre is adhatók. (Ugyanakkor segítenek az antibiotikumok miatt károsodott bélflóra regenerálásában is)Többféle elnevezéssel, és kiszerelésben kaphatók, gyakorlatilag minden korosztály számára elérhetőek és beadhatóak. Az ízük vagy semleges, vagy jónak mondható, a gyermekek általában szívesen elfogadják ezeket a készítményeket.

Mivel az esetek többségében vírus áll a tünetek hátterében, antibiotikumos kezelés nem jön szóba! Néhány esetben, amikor a széklet  nyálkássá, véressé válik, gondolni kell Salmonellára ill. bűzös székletek esetén Campylobacterre, ami már szükségessé teszi az antibiotikum használatát-lehetőleg tenyésztési eredmény birtokában.Tehát, ha ilyen tüneteket észlelünk, feltétlenül forduljunk orvoshoz- a székletvizsgálat elvégeztetése érdekében.

Amikor ilyen beteget ápolunk a családban , fokozottan ügyeljünk a kézmosásra, a higiénés szabályok betartására, mert ezek elmulasztásával könnyen előidézhetjük esetleg más családtagunk megbetegedését is.

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Kjmysi pmdico

(Qvdgps, 2023.02.22 09:03)

digoxin pill <a href="https://buylanoxpl.com/">digoxin 250 mg uk</a> buy molnunat generic