Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A gyermekkori asztma

 

A gyermekkori asztma                                                                                                             
 
Az asztma a légutak idült gyulladásos megbetegedése, melynek kialakulásában számos tényező is szerepet játszik. Az érzékenységet mutató egyénekben a gyulladás ismétlődő nehézlégzéses epizódokat, légzési zavart, mellkasi szorító érzést hoz létre, ehhez köhögés csatlakozik, mely leggyakrabban éjjel vagy korán reggel jelentkezik. Alapvetően kétféle asztmát különböztetünk meg: az allergiás alapon kialakuló ill. az allergiás háttér nélkül kialakuló asztmát. A háttér ugyan különbözik, de a tünetek ugyanolyanok.  Fontos szerepe van a hajlamnak is (a genetikának), több vizsgálat is igazolta, hogy ahol a családban a felmenők és/vagy oldalági rokonok között asztma fordult elő, ott gyakrabban tapasztalni asztmát már gyermekkorban.
Az asztma ma a leggyakoribb gondozást igénylő idült gyermekkori megbetegedés. Évről évre egyre nagyobb számú kis beteg kerül gondozásba ezen betegség miatt.  A fejlett országokban 7-27 %-ra becsülik az előfordulási gyakoriságát, Magyarországon pontos adataink nincsenek.
Tünetek: a fennálló gyulladás következtében a kis-és nagy hörgők fala megvastagszik, ezáltal szűkítve a levegő áramlásának útját. Mindemellett a hörgőkben megnövekszik a termelődő nyák mennyisége is, ami tovább rontja az amúgy is nehézzé váló légzést. Emiatt a következő tünetek tapasztalhatóak:
- száraz, fojtó köhögés
- zihálás, sípolás, mellkasi húzás
- éjszakai vagy terhelés után fellépő köhécselés
Ezek a tünetek fiatalabb gyermekeknél, kisdedeknél gyakran és elsősorban vírusfertőzést követően lépnek fel.
Az asztmás tünetek kialakulásában és fenntartásában biztosan szerepe van:
-          a passzív dohányzásnak
-          egyes légszennyezési tényezőknek (nitrogén-dioxid, diesel autók kipufogó gázainak)
-          meteorológiai változásoknak
-          stressznek
-          cirkadián ritmusnak (a légutak hajnal 2 és 4 között a legszűkebbek)
Diagnózis
A kórelőzmény (anamnézis) alapos felvétele után kiterjedt fizikális vizsgálatnak kell következnie. Allergia teszt csak bizonyos életkor felett végezhető el biztonsággal, viszont az allergiát feltételezetten okozó tényezőket ki kell deríteni: ezek lehetnek ételallergiát okozó faktorok, pollenek, melegvérű haszon-és hobbiállatok szőre,  háziporatka, penész.
5-6 éves kortól az ún. légzésfunkciós vizsgálat képezi a diagnózis alapját. Ezzel a vizsgálattal a légutak beszűkülését, a kapacitás csökkenését lehet kimutatni, ami az asztmásokra általában jellemző. Ez a vizsgálat a spirometria, melynek több fajtája is létezik. Általában gyermek tüdőgyógyászati szakrendelőkben végzik.
Az első megbetegedés kapcsán fontos a mellkas röntgen- vizsgálata is, később az esetlegesen fellépő szövődmények (fertőzések) igazolása miatt jön szóba, valamint az állapot követésére.
Kezelés
Tekintettel arra, hogy az asztma a légutak gyulladásos eredetű, szűkülettel járó megbetegedése, a kezelésnek is ezekre kell összpontosulnia.
-          gyulladáscsökkentő kezelés (szteroid elsősorban belégzett, valamint ún. kromoglykát -rágótabletták formájában)
-          a légúti szűkület megszüntetése (elsősorban helyi (belégzett) hörgőtágítók adása)
-          kiváltó allergének esetén az allergén kerülése
-          vírusfertőzések megelőzése
Kiegészítő kezelések, melyek az állapot, az életminőség javítását célozzák meg:
-          sóbarlang
-          gyógyúszás
-          pre-és probiotikumok
-          kiegyensúlyozott étrend (sok gyümölcs és zöldség fogyasztása)
 
A beteg rendszeres ellenőrzése a szakrendelő és a házi gyermekorvos együttes feladata, melynek komoly részét képezi a beteg (a szülő) által vezetett tüneti napló is. Megfelelő együttműködéssel akár hosszan tartó tünet-és panaszmentes állapot is elérhető.
 
 2012-04-09                                                                          Dr. Pető Gabriella
                                                                                                 házi gyermekorvos
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Xcvgtk cettah

(Tjomzt, 2023.02.21 22:32)

buy digoxin 250mg pills <a href="https://buylanoxpl.com/">digoxin 250mg sale</a> buy molnunat generic