Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Konferencia Barcelonában

2015.02.01

Pediatric Societies Congress- EAPS 2014 Barcelona

2014. október 17-20. között alkalmam volt részt venni Barcelonában az EAPS kétévente megrendezett konferenciáján a HGYE támogatásával. 3 európai gyermekgyógyász szervezet ( European Society of Paediatric Neonatal Intensive Care – ESPNIC, European Academy of Pediatrics- EAP, European Society for Paediatric Research -ESPR) közös konferenciájára 2014-ben 5. alkalommal került sor. A klinikum mellett fontos szerephez jutott az alapellátás is, folyamatosan több szekció foglalkozott ezzel a területtel. Én elsősorban ezeket az előadásokat látogattam…20141019_095350.jpg-zolival-a-konferencian.jpg

Egy szimpózium keretében visszatérő témaként volt szó többek között a lázcsillapításról- hiszen Európa-szerte folyamatosan előtérbe kerül-, amin egy londoni munkacsoport mutatta be a legújabb guideline-okat. Örök kérdés: mikor és mivel csillapítsunk lázat? Szükséges-e egyáltalán? A paracetamol és az ibuprofen „csatájából” itt az utóbbi került ki „győztesen”. Több országban továbbra is a késői lázcsillapítás ajánlott, amin természetesen a gyermek állapota változtathat. A láz szerepe azonban nem elhanyagolható egyik életkorban sem, hiszen súlyos bakteriális fertőzések jelzője lehet.20141018_144045.jpg-laz-guidelines.jpg

Ehhez kapcsolhatóan egy német munkacsoport foglalkozott a kisgyermekkori légúti infekciók jelentőségével, valamint azzal, hogy még mindig milyen nagyfokú az indokolatlan antibiotikum-fogyasztás az egyes országokban. Meglepő módon nem állunk rossz helyen, valahol a középmezőnyben van Magyarország, az „élen” Spanyolország és Franciaország áll sajnálatos módon. Egy másik munkacsoport kiemelte a kórokozók változó antibiotikum rezisztenciáját, emiatt a nehezebb kezelhetőségét is. Svájcból dr. Andreas G. Schapowal fül-orr-gégész specialista mutatta be a fitoterápia alkalmazásának lehetőségét kisgyermekkori légúti infekciókban. Szintén Néetországból Prof. dr. Wolfgang Kamin és munkatársai rendkívül szemléletes előadáson mutatták be, milyen sokféle ok rejtőzhet a gyermekek visszatérő légúti megbetegedései, az elhúzódó köhögések hátterében.

Szó volt a terhelés indukálta asthmáról is- egy norvég munkacsoport mutatta be két átfogó vizsgálatának eredményét. Ebben szó esett arról, hogy megfelelően beállított terápia mellett valóban van lehetőség a fokozott fizikai terhelésre, az élsportra is.

A védőoltások kapcsán aktualitása miatt az influenza vakcinák kerültek előtérbe, Európa-szerte növekszik az intranazális vakcinák használata, hiszen ez kevesebb stresszt jelent a gyermekek számára és könnyebb az oltás beadása is.20141018_150510.jpg-influenza.jpg

Stefano del Torso dr. és munkacsoportja egy átfogó tanulmányban foglalkozott a manapság egyre égetőbbé váló problémával: a gyerekek fizikai inaktivitásának fokozódásával.  Virtuális világban élünk és az aktivitásunk és ezáltal a gyermekeink aktivitása is virtuálissá válik. Fontos annak a felismerése, hogy ez hosszú távon milyen károkat okoz a jövő generációjának.  Ehhez kapcsolódóan a sportoló gyermekek EKG-ellenőrzésének fontosságát emelte ki egy másik munkacsoport, felhívva a figyelmet a hirtelen szívhalál lehetőségére, amennyiben nincs az intenzív sportolás előtt kivizsgálva a gyermek, hiszen akár több veleszületett szívbetegség is néma maradhat a fizikai terhelés megkezdéséig.

20141019_112608.jpg-dagi.jpg1.jpg

Egy belga munkacsoport bemutatta az Európai Gyermekgyógyász Akadémia (EAP) szerepét a ritka és öröklődő krónikus rendellenességek feltérképezésében, összegyűjtésében. Ehhez a munkához a konferencia révén a kollégák további segítségét kérték.

Külön előadás foglalkozott a gyermekek mérgezéses baleseteivel egy összehasonlító elemzés keretében a világ különböző régióit érintve. Nagy eltérések nincsenek sem az okokban, sem a körülményekben, viszont az ellátás során Közép- és Dél- Európában, valamint Dél-Afrikában még létezik a gyomormosás, Nyugat-Európában és az USA-ban azonban egyáltalán nem alkalmazzák gyógyszermérgezéseknél.

Komoly problémaként jelenik meg manapság a serdülők korai terhessége is, a megelőzés módjait az oktatásban, a képzett segítőkben, a nagyon intenzív felvilágosításban látják az előadók.

Rendkívül érdekes előadást hallhattunk dr. Adamos Hadjipanajis ciprusi gyermekgyógyász professzortól, aki bemutatta, hogy az okostelefonok, tabletek használatával, pontosabban bizonyos applikációk alkalmazásával mennyire megkönnyíthető a munkánk a mindennapok során. Ezek az alkalmazások sok esetben ingyenesek, bárki számára könnyen elérhetőek. Ilyen például a Medscape, az Uptodate, az Epocrates, a Bilicalc, a Lactimed stb. De akár otoszkóp-ként vagy EKG-ként is használhatjuk okostelefonunkat a megfelelő alkalmazás letöltésével.20141020_093159.jpg-phone.jpg

 

Szép és nagyon látványos összefoglaló hangzott el egy barcelonai bőrgyógyász kolléganő, dr. Eulalia Baselga előadásában, a téma a csecsemőkori haemangiómák megjelenése és kezelési lehetőségei voltak. Jó hatásfokkal alkalmazható a korai propranolol-kezelés, később – 6 hónapos kor után- alkalmazva már kevésbé látványos eredményeket tudtak felmutatni kis betegeiknél.                   20141020_113511.jpg-heman.jpg                                      

A teljesség igénye nélkül igyekeztem megmutatni, milyen sokféle téma került előtérbe az alapellátással kapcsolatban, emellett természetesen a klinikusok egy-egy területre fókuszálva vitatták meg a legújabb eredményeket.

Úgy hiszem, a konferencia most is hozzájárult ismereteim kiteljesítéséhez, tapasztalatok szerzéséhez, melyeket mindennapi munkám során megpróbálok hasznosítani a területen.

Ezúton is szeretnék ismételten köszönetet mondani a Házi Gyermekorvosok Egyesületének a támogatásért, mellyel lehetővé tette számomra a részvételt a kongresszuson.   

20141018_125025.jpg-a-kiallitoter-ebed-elott.jpg

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nrqrun ibevwu

(Veowel, 2023.02.22 21:51)

buy digoxin 250 mg <a href="https://buylanoxpl.com/">order digoxin 250 mg for sale</a> buy molnupiravir pill

8qp1t5e

(GwuPD, 2022.03.06 18:34)

<a href="https://cephalexin4all.top/">cephalexin</a>

Cialis Et Cholesterol Kellalo

(Kellalo, 2019.10.06 03:25)

Cialis En Hipertensos Cheap Kamagra Uk Reviews <a href=http://propecorder.com>propecia online pharmacy new york</a> Peppermint On Sale Levaquin In Usa Next Day Delivery Canadian Pharmacies For Hydrocodone