Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Mi legyen a házipatikában?

2014.07.22

 Orvosként sokszor megdöbbenve tapasztalom, ha valaki a mindennapi rendeléseken, vagy akár ügyeleten azt a választ adja feltett kérdéseimre: „Nincs otthon, nem gondoltam rá, hogy szükséges lehet”

Felelős szülőként úgy hiszem- némi túlzással természetesen, de- mindenre gondolni kell. Mit is értek ez alatt? Van néhány olyan alapvető, teljesen mindennapos probléma (tünet), amikor először a szülőnek kell „valamit” tenni, mert nincs kéznél a gyermekorvos, a védőnő („pedig ez a dolguk…”) és ez lehetőleg a legoptimálisabb segítség legyen. Régen sem volt kéznél minden pillanatban az egészségügyi személyzet és telefon, internet sem volt, hogy megkérdezhették volna, mi is a teendő.

 Ha baj volt, először a HÁZIPATIKA szereit használták, majd utána jött csak az orvos. Nézzük végig, mik azok a „szerek, készítmények”, amik egy mai háztartásból sem hiányozhatnak:

-          A gyermekkor egyik leggyakoribb tünete, amitől sokszor megijednek a szülők: a láz. („olyan hirtelen jött”, „Reggel még semmi baja nem volt”, „ Nehogy lázgörcsöt kapjon”). Ugyan tőlünk nyugatabbra a láz csillapítását nem tartják indokoltnak, Magyarországon még nem általános ez a felfogás. Emiatt a házipatika egyik legfontosabb készítménye a lázcsillapító, életkornak megfelelő kiszerelésben. Ezek többnyire vény nélkül kaphatók. Ha még sincs otthon valami miatt, a fizikális hűtés, a hűtőfürdő szintén szóba jön rásegítésként. Ezek azonban megbízható lázmérő nélkül nehezen kivitelezhetőek!

-          A lázcsillapító készítmények fájdalomcsillapító hatással is bírnak!

-          A következő probléma, amitől nagyon félnek a szülők (is): a hányás és a hasmenés. A legfontosabb teendő itt is az óvatos folyadékpótlás, az óvatos itatás, emellett hasznosak a probiotikum készítmények. Hasfogó csak nagyon ritkán jön szóba, viszont a hányáscsillapító hasznos segítségnek bizonyulhat- ezt a kisgyerekeknek a háziorvos, gyermekorvos írja fel vényre, a nagyobbaknak, a felnőtteknek vény nélkül is hozzáférhető. Jó, ha van otthon ilyen esetekre szájon át adandó (orális) rehidráló oldat, ami a folyadékpótlásban játszhat szerepet.

-          Allergia elleni készítmények- ott feltétlenül legyen, ahol igazoltan allergiás van a családban. A kálcium egyértelműen nem állítja meg az allergiás tüneteket, de hasznos lehet.

-          Köptető készítmények, amik a köhögés könnyítésében játszanak szerepet. Ezt lehet gyógytea formájában is: a kakukkfű pl. nagyon jónak bizonyul ilyen esetekben.

-          Torokfájásra torokfertőtlenítő pasztillák, spray-k.

-          Orrdugulásra tengeri sós orrspray.

-          A sérülésekre, amik gyerekeknél főleg a „jó idős időszakban” mindennaposak: fertőtlenítő oldat a felületfertőtlenítésre, sebkötözéshez kötszerek, olló, ragasztó- most már öntapadós pólyák könnyíthetik meg a sebellátást.

-          Gyógyteák, amik régen is voltak mindig otthon: kakukkfű, csipkebogyó, kamilla (vigyázat, sokáig nem lehet, csak kúraszerűen), nyugtatónak: citromfű és levendula (utóbbiak természetesen csak a fürdővízbe kerülhetnek a gyerekeknek).

Ha ezeket összekészítjük egy állandó, zárható helyen tartott dobozkába- csak egy mozdulat, és minden kéznél van, ha kell!

 

Az antibiotikum nem része a házipatikának, az orvos feladata eldönteni, szükség van-e rá egyáltalán! Többet ártunk vele, ha elkezdjük a korábbról megmaradt gyógyszerrel az otthoni kúrát!

És ami a legfontosabb, az a pihenés- mindenkinek! E nélkül nincs gyógyulás!

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Pongy chief blood arm-twisting symptoms

(Aprinkidilky, 2018.10.11 21:59)

Poids est comment calleux votre sang pousse contre les parois de vos arteres lorsque votre coeur essence pompe le sang. Arteres sont les tubes qui transportent prendre offre sang loin de votre coeur. Chaque temps votre moelle bat, il pompe le sang par de vos arteres a la prendre facilement de votre corps.
https://www.cialispascherfr24.com/cialis-fonctionnement/

Rare Antediluvian Indian Fixtures Resets Blood Weight

(Aprinkidilky, 2018.09.27 13:12)

Torsion bras de quelqu'un est comment calleux votre sang pousse contre les parois de vos arteres lorsque votre coeur sentiment pompe le sang. Arteres sont les tubes qui transportent perseverent b gerer offre sang loin de votre coeur. Chaque age votre manque de sensibilite bat, il pompe le sang par vos arteres a la vacances de votre corps.
https://www.cialispascherfr24.com/acheter-tadalafil-xtenda/

Dunakeszi Faludi J. U. 1.

(Farkas Ibolya, 2017.10.29 18:25)

Szia Gabi,

Milyen gyogyteat adhatok inni 6 evesnek? Sokszor olvasom roluk, hogy gyereknek nem lehet vagy javasolt. Olvasom, hogy kakukkfu, kamilla es csipkebogyo. Ezen felul pl. Harsfateat lehet megfazasra?

Koszi szepen,

Ibus

Re: Dunakeszi Faludi J. U. 1.

(Farkas Ibolya, 2017.12.14 08:05)

Szia Ibus! Bocsi, nem láttam a kérdésedet. Egy 6 éves gyerek gyakorlatilag már majdnem mindent kaphat a gyógyteákból. Az adag a fele a felnőttének, egy teáskanál tealevél leforrázva 2 dl vízzel. Nagyon jó amiket írtál, de lehet a hársfa, a bodza és kevés menta is kiegészítésképpen. Akár össze is keverheted őket 1:1 arányban és ebből a keverékből ihat megfázás, köhögés esetén. Több oldalról is támogatja a szervezetet. A csipkebogyót érdemes külön adni, mert azt áztatni kell néhány órán át hideg vízben és azt kell felmelegíteni ihatóra. Így nem vész el a C vitamin tartalma.

További szép napot : Gabi